‹ Zpět na přehled článků

Jak profesionálně odpovědět na negativní recenzi (včetně vzorů)

Jak profesionálně odpovědět na negativní recenzi (včetně vzorů)

Proč je odpověď na negativní recenzi tak důležitá?

Ignorovat negativní recenzi je to nejhorší, co můžete udělat. Ukazuje to nejen nespokojenému zákazníkovi, ale i všem budoucím potenciálním hostům, že vám na jejich názoru nezáleží. Správně formulovaná odpověď naopak dokáže:

  • Ukázat profesionalitu: Dokazujete, že berete zpětnou vazbu vážně.
  • Zmírnit škody: Veřejně řešíte problém a ukazujete snahu o nápravu.
  • Získat zákazníka zpět: Osobní a empatická omluva může přesvědčit zákazníka, aby vám dal druhou šanci.

Zlatá pravidla pro odpověď

Držte se těchto 5 kroků a nikdy nešlápnete vedle:

  1. Poděkujte. Vždy začněte poděkováním za zpětnou vazbu, i když je negativní.
  2. Omluvte se. Upřímně se omluvte za konkrétní problém, který zákazník zmiňuje. Žádné výmluvy.
  3. Ukažte pochopení a slibte nápravu. Dejte najevo, že chápete frustraci a řekněte, co uděláte pro to, aby se to neopakovalo.
  4. Nabídněte řešení (offline). Vyzvěte zákazníka, aby vás kontaktoval přímo e-mailem nebo telefonicky pro dořešení. Tím přesunete diskusi z veřejného prostoru.
  5. Podepište se. Odpověď podepsaná jménem (např. "Tomáš, majitel podniku") působí mnohem osobněji.

Vzorová odpověď

Recenze: "Jídlo studené, obsluha pomalá. Velké zklamání."

Odpověď:

Dobrý den, paní Nováková,

děkujeme, že jste si našla čas a napsala nám zpětnou vazbu, i když nás samozřejmě mrzí, že nebyla pozitivní. Upřímně se omlouváme za Vaši zkušenost se studeným jídlem a pomalejší obsluhou. To rozhodně není standard, který chceme našim hostům poskytovat.

Váš podnět bereme velmi vážně a okamžitě ho probereme s celým týmem, abychom zjistili, kde nastala chyba a předešli jejímu opakování.

Velmi by nás potěšilo, kdybyste nám dala druhou šanci ukázat Vám naše služby v tom nejlepším světle. Prosím, kontaktujte mě přímo na email [VAS EMAIL], rád bych se s Vámi domluvil na nápravě.

S pozdravem,
Tomáš Kraus, majitel restaurace